čtvrtek 4. září 2014

Liane Moriarty .:. Manželovo tajemství

Jednoho dne se na mě usmálo štěstí a poštovní holubice mi doručila obálku s výhrou.
Byl jsem jeden z pěti, kteří na Facebooku Bux.cz vyhráli doposud nevydanou knihu v limitované edici Manželovo tajemství s podtitulem "někdy je lepší nevědět" ...

"Moje drahá Cecilie, pokud tohle čteš, tak jsem mrtvý ... "

Takto začíná dopis, o který v téhle knize jde.
Najde jej Cecilie a napsal ho její manžel ... jenže on ještě mrtvý není. Cecílie obrací v rukou obálku, na které je napsáno, že jej má otevřít jen v případě jeho smrti a dumá, co si s ním počít.
A jak tak přemýšlí, zda otevřít nebo neotevřít, mezitím poznáváme postavy příběhu.
Rozehrává se před námi děj, který je psaný svížným stylem a lehce se čte.
Poznáváme rodiny, kolem kterých se vše bude točit, poznáváme je na osobní úrovni, získáváme si k nim vztah, stávají se z nás jejich sousedé, kteří po setmění sledují v rozsvícených oknech jejich životy.
Postavy jako z červené knihovny ... rodina Cecilie je tak dokonalá, že více dokonalejší snad už ani nemůže být žádná jiná knižní či skutečná rodina.
Copak asi je obsahem dopisu?
Jaké strašné tajemství si pro nás paní spisovatelka připravila? Upřímně ... byl jsem zklamaný.
Obsah dopisu se dozvíme až někde ve čtvrtině knihy. Mezitím se seznamujeme s prostředím a s postavami ... zjišťujeme, kdo co prožil a jaký kdo je. Jen tam někde v pozadí se občas připomene ten svědivý pocit z touhy zjistit, co listy papíru vlastně skrývají.
Co by asi tak mohly uchovávat mě napadlo velmi brzy a celou dobu jsem doufal, že to tak nebude.
Líbil se mi styl psaní, kniha mě dokázala vtáhnout do myšlenek hlavních hrdinů a začínal jsem je mít opravdu rád. Ale pokud by se potvrdilo moje tušení, stane se z toho všeho najednou jiná kniha a mně se nechtělo jít tímhle směrem. Stalo se. Překvapení se nekoná, je to přesně tak, jak jsem tušil. Zklamání, rozčarování ...

 JENŽE! Pak přišlo to, co jsem nečekal. Autorka mě překvapila. Z příběhu se nestalo to, co jsem očekával a čeho jsem se bál. Žádné akční klišé a zběsilé tempo.
Dál zůstáváme uvnitř myšlenek a duší hrdinů a prožíváme s nimi jejich šok z odhalení.
Ano, některá tajemství je lepší nevědět, protože pokud se je dozvíte, musíte najednou čelit sami sobě. Dozvíte se díky nim to, co o sobě možná nechcete vědět.
Některá tajemství jsou tíživá a dusí vás ... provází vás celým životem.
A když to všechno prasklo, pocit úlevy se k manželovi Cecilie nedostavil. Někdy prostě úleva přijít nemůže. Jen přenesete ten tíživý pocit na další lidi a jejich život nadobro změníte. Svět kolem vás změní barvu, duhu zakryje mrak, zelená barva trávy není už tak zelená a chutná jídla nejsou už tak chutná.
Najednou přemýšlíte, co všechno ve vašem životě je lež. Nevíte, na co všechno se můžete spolehnout a váš život (tolik připomínající červenou knihovnu) se hroutí jako domeček z karet.
Osudy hlavních hrdinů se propojují, potůčky drobných příběhů se slévají do jediného toku řeky děje a vše spěje k dramatickému konci zakončený nekonečným vodopádem slov ... prdlajs! Další překvapení. Vodopád se nekoná. Dramatické vyústění nespěje ke konci a rozhřešení ... proud se zklidňuje, zpomaluje ... duševní rozhovory vedou ke kýženému pokoji a uvědomění si, že život jde dál, na nikoho nečeká. Každý se musí sám vypořádat se svým svědomím a zjistit, že cesty spravedlnosti jsou záhadné a leckdy kruté ... a když se najednou ta bouře přežene, je jen na nás, zda vstaneme z popela s odpuštěním, nebo zůstaneme ležet na lopatkách ...

Co o tom říci více? Příjemná kniha, která dokáže překvapit a strhnout svým vypravěčským stylem. Nenáročná, jednoduchá ... žádné zamotané vztahy, žádný bubák v koutě. Pro podzimní lenošení ve vyhřátých peřinách jako stvořená. Doporučuji.
Kniha výjde 22.10.2014

Manželovo tajemství
Napsala Liane Moriarty
Z anglického originálu "The Husband's Secret" přeložila Šárka Kadlecová
Vydala Euromedi Group, k. s. - IKAR v roce 2014
www.bux.cz
392 stran

2 komentáře:

  1. Na tuhle knihu jsem byla hodně zvědavá, čekala jsem, že to bude něco skvělého, ale od Tebe to zní sice příjemně, ale ne tak zajímavě, no uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  2. dostala jsem ji k Vánocům, nevím, jak náročná čtenářka jsem :D ale hltala jsem to, a chtěla jsem jen číst dál a dál :) kniha nám už koluje v rodině

    OdpovědětVymazat