úterý 19. ledna 2021

Markus & Frida Torgeby .:. Pod širým nebem

Och, tohle bylo jako pohlazení.
Myšlenky.
Slova.
Slova člověka tak vymykajícího se běžnosti … vzdáleného většině. A přitom myšlenky tak srozumitelné a jasné, tak jasné, jako by ke mně promlouval můj vlastní duševní bratr.
Zvolil si cestu, kterou by si většina z nás zvolit nedokázala, ale se kterou bez pochyby souzním.
Rozumím ji. Možná tomu rozumí úplně všichni lidé na světě, možná tomu rozumí jen lidé stojící mimo běžný společenský proud. Tak trochu mimoni, tak trochu blázni. Nepřizpůsobiví. Nevím, netuším.
Ale myšlenky, táhnoucí se stránkami textu a prolínající z fotografií, promlouvají tiše a jemně, působí klidným dojmem, jako bych v tom lese stál s ním a s nadšením přikyvoval, protože rozumím. Protože vím.


Jsou lidé, kteří nedokáží žit uvnitř davu a boty na nohou je tíží jako okovy. Něco je nutí plout na vlnách moře, něco je nutí utíkat. Utíkat obrazně i doslova. Honit čas i vzdálenosti. Aby pocit opravdového uklidnění nalezli až v zastavení. V zastavení se v lese. S volným nebem nad hlavou.

Vypravěč tohoto příběhu se zastavil mezi stromy, postavil si stan a začal žít v lese.
Zprvu sám, později se svojí rodinou.
Našel tam sebe, svůj duševní klid a rovnováhu v žití. Prostřednictvím této knihy se snaží oslovil i nás ostatní. Našeptává. Láká.


 

Vypráví o sobě a zároveň vypráví o přírodě. Vypráví o tom, jak si rozdělat oheň, ale také o tom, jak oheň umí rozehřát srdce. Mluví o sekeře a v tu samou chvíli mluví i o věrném partnerovi.
Není to příručka o přežití, je to výpověď o duševním klidu.
Je to o zklidnění, souznění, propojení.
Je to o jinakosti, a přesto o běžné intimnosti nás všech.
Je to o lásce k žití.
Je to pohlazení.
Je to … láska

Pod širým nebem
Jak najít v přírodě duševní klid
napsal Markus Torgeby
nafotila Frida Torgeby

anotace:
Slyšet tlukot svého srdce uprostřed lesa…
Kdysi nadějný švédský atlet se rozhodl opustit hektický styl života ve městě a usadit se v lese. Bezmála 5 let žil jako poustevník v dokonalé harmonii s přírodou. Tato zkušenost ho nesmírně obohatila. V knize se s námi dělí o osobní zážitky, ale i o řadu praktických návodů, třeba jak šplhat na stromy, jak si postavit postel venku anebo čím se v lese utřít… Především ale o to, jak uklidňující účinek má na člověka život v těsném spojení s přírodou.

Vydalo Nakladatelství Kniha Zlín v roce 2020,
přeložila Helena Stiessová, 186 stran.

1 komentář: